Domowy syrop z cebuli na grypę – jak go przygotować?
W okresie przeziębień i grypy powinno się sięgać po domowe sposoby na wzmocnienie odporności organizmu i zwalczanie wirusów. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko zachorowania, a przeziębienie i grypa trwają krócej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na grypę jest picie syropu z cebuli. Jak go przygotować?
Przepis na syrop z cebuli
Syrop z cebuli przygotowuje się jedynie kilka minut. Dwie duże cebule wystarczy skroić w drobną kostkę, wrzucić do słoika i zasypać łyżką cukru. Po kilku godzinach cebula puści sok, który powinno się pić po jednej łyżce trzy razy dziennie. Syrop można przechowywać poza lodówką przez kilka dni.
Działanie syropu z cebuli polega na zwalczaniu wirusów i przeciwdziałaniu kaszlowi. Dzięki niemu skraca się czas choroby, a uporczywy, suchy kaszel znika szybciej. Syrop z cebuli można pić także profilaktycznie w celu zwiększenia odporności organizmu. Można podawać go dzieciom i seniorom zamiast drogich, aptecznych suplementów diety.