Dlaczego warto robić przetwory?

Dlaczego warto robić przetwory?

Przez ostatnie lata niewiele osób decydowało się robić domowe przetwory. Kompoty, dżemy, soki i przeciery są dostępne w sklepach, lecz nic nie smakuje tak wyśmienicie jak zawartość słoiczków przygotowanych samodzielnie. Dlaczego jeszcze warto robić własne przetwory na zimę?

Zachowaj smak lata i witaminy na dłużej

Warzywa i owoce są bezcennym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Zimą w polskim klimacie warzywa i owoce pochodzą głównie z importu, a ich wartości odżywcze są mniejsze niż latem. Robiąc własne przetwory, ma się możliwość spożywania plonów zbieranych latem i jesienią przez cały rok. Dzięki temu nawet w środku zimy można uzupełnić niedobory witamin oraz błonnika.

Domowe przetwory są zdrowsze od sklepowych ze względu na brak szkodliwych konserwantów. Do ich przyrządzenia używa się wyłącznie naturalnych składników i konserwuje się warzywa lub owoce metodą pasteryzacji. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia przykrych dolegliwości żołądkowych po spożyciu sztucznych konserwantów, np. azotynu sodu.

Copywriter

autor