Spirulina. Czym jest i jakie ma właściwości?

Spirulina. Czym jest i jakie ma właściwości?

Spirulina. To słowo dość często pojawia się w kontekście superfoods, zdrowego żywienia, diety, zdrowego stylu życia. Czym jest spirulina? Jakie ma właściwości? I czy warto włączyć ją do swojego jadłospisu? O tym przeczytacie w niniejszym artykule, do lektury którego serdecznie zachęcamy!

Spirulina, czyli jedno z podstawowych superfoods

Superfoods, czyli superżywność to produkty, które mają ponadprzeciętną zawartość bardzo cennych składników odżywczych. Do takich należy właśnie spirulina. A czym właściwie jest spirulina? Otóż jest to gatunek alg z gatunku sinic. W sklepach znajdziemy go w sproszkowanej formie oraz bardzo charakterystycznym, ciemnozielonym kolorze. Absolutnie nie da się jej pomylić z niczym innym!

Co zawiera w składzie spirulina?

Spirulina jest niezwykle bogata w bardzo cenne i różnorodne składniki odżywcze oraz minerały. Ta bogata gama prezentuje się następująco: ok. 70% składu zajmuje białko, pozostałe składniki to: miedź, cynk, żelazo, mangan, sód, selen, molibden, beta-karoten, witaminy z grupy B, kwas linolenowy, kwas foliowy.

Kto w szczególności powinien włączyć do diety spirulinę?

Tak naprawdę z dobrodziejstwa spiruliny powinni korzystać wszyscy. Jednak szczególnie powinni pomyśleć o zakupie spiruliny i włączeniu jej do jadłospisu ci, którzy trenują i chcą podnieść odporność, wytrzymałość swojego organizmu, mają zbyt wysokie ciśnienie krwi, anemię, zbyt wysoki cholesterol. Z uwagi na fakt, że spirulina to niezwykle bogate źródło białko, to powinni także w swojej diecie uwzględnić ją wegetarianie.

Copywriter

autor