Jak zrobić makaron jajeczny?

Jak zrobić makaron jajeczny?

W dzisiejszych czasach w sklepach można dostać praktycznie wszystko. Gotowe produkty piętrzą się na półkach. Jednak jak wiadomo dużo zdrowsze jest domowe jedzenie, które przygotuje się samemu. Bardzo prosty do zrobienia jest np. domowy makaron jajeczny. Smakuje on dużo lepiej niż zwyczajny makaron ze sklepu, jest także zdrowszy, ponieważ nie zawiera w swoim składzie tylu konserwantów i sztucznych składników.

Przygotowanie makaronu jajecznego

Aby można było przygotować smaczny i zdrowy makaron jajeczny, potrzebne jest przygotowanie tylko kilku najważniejszych składników takich jak:

  • jajko;
  • szklanka mąki;
  • odrobina soli,;
  • kilka łyżeczek wody.

W pierwszej kolejności trzeba przesiać mąkę przez sito do miski lub stolnicy. Na środku należy zrobić dość wyraźne wgłębienie i wbić do niego jedno jajko. Kolejnym krokiem jest dolanie odrobiny wody. Po dodaniu wszystkich składników ciasto trzeba dokładnie zagnieść. W pierwszej kolejności można wymieszać wszystko widelcem, a następnie wyrobić ciasto rękami na gładką masę. Trzeba pamiętać o tym, aby ciasto było gładkie, elastyczne i zwarte.
Następnym krokiem jest rozwałkowanie masy i utworzenie z niej kilku cieniutkich placków. Po kilku minutach, kiedy one obeschną można je pokroić na szerokie prostokąty. Każdy prostokąt trzeba zwinąć w roladkę i posiekać nożem pod odpowiednim kątem – ukośnie. W tym momencie warto zwrócić uwagę na to, że kluski są ze sobą trochę posklejane. Warto spróbować je rozdzielić. Trzeba także pamiętać o nieustannym podsypywaniu ciasta odrobiną mąki, tak aby nie przyklejało się ono do wszystkiego.

Kiedy makaron będzie już rozdzielony trzeba go ponownie podsuszyć. Dzięki temu będzie on bardziej zwarty. Gotowe kluseczki trzeba gotować w lekko osolonej wodzie przez krótki czas. Warto dolać do wody odrobinę oleju.

Inne rodzaje makaronu

Wykonując makaron domowy oczywiście nie trzeba się ograniczyć do jednego rodzaju makaronu. Bardzo popularne są także domowe makarony bezglutenowe, makarony kukurydziane i inne. Wytworzone produkty można podawać z różnymi zupami czy innymi daniami, zarówno na słodko jak i na słono.
Warto także wspomnieć, że z powodzeniem można się zdecydować na stworzenie unikalnego kształtu makaronu. Wszystko zależy od sposobu krojenia. Ponadto np. wykonując obiad dla małych dzieci, można się pokusić o dodanie wybranych barwników spożywczych, aby makaron w zupie miał niepowtarzalne kolory zachęcające do jedzenia.

Domowy makaron gotuje się krócej niż sklepowe wytwory. Warto o tym pamiętać.

Copywriter

autor