Dieta sokowa – przepisy
Lato zbliża się wielkimi krokami. Większość z nas zastanawia się , w jaki sposób poprawić funkcjonowanie swojego ciała oraz co zrobić, aby wygląd naszej sylwetki uległ widocznej poprawie. Niewiele osób zna sposób na schudnięcie poprzez dietę sokową. Jednym z głównych założeń takiego sposobu odżywiania jest oczyszczenie organizmu. Dokonasz tego poprzez picie świeżo wyciskanych soków warzywnych, owocowych lub warzywno-owocowych. Jeżeli nie wiesz, w jaki sposób się do tego zabrać to serdeczne zapraszamy do lektury naszego artykułu.
Przepisy na soki
Najlepsze i najzdrowsze soki to te przygotowane z samych warzyw, ponieważ nie posiadają tak dużo cukrów jak, chociażby soki owocowe. Oczywiście osoby preferujące słodsze soki, mogą dodać do nich odrobinę pomarańczy czy jabłek. Najłatwiejszym do wykonania sokiem warzywnym jest sok marchewkowy. Wystarczy, że wyciśniesz sok z marchewki i sok gotowy. Jeżeli ktoś ma słabą przyswajalność żelaza, to wówczas szczególnie zalecany jest sok ze szpinaku z dodatkiem cytryny oraz selera naciowego. Można dodać do niego pomarańczę, bo bez niej sok jest mało słodki. Dzięki witaminie C zawartej w cytrynie, żelazo ze szpinaku będzie lepiej się wchłaniać. Warto, aby były one świeżo wyciskane, a nie pasteryzowane. Pasteryzacja powoduje, że oprócz walorów smakowych taki sok, nie posiada za dużo witamin czy składników odżywczych. Wysoka temperatura powoduje, że wiele z nich znika z soku. Pasteryzację robi się głównie po to, by mógł on dłużej wytrzymać i można go dłużej przetrzymywać. Zobacz ofertę na dietę sokową.
Własne przepisy
Tak naprawdę każdy z nas może skomponować swój własny sok. Wystarczy, że dasz ponieść się fantazji i po prostu wyciśniesz sok z tych warzyw i owoców, na które masz ochotę. Wiele zależy od proporcji warzyw do owoców. Lepiej jest, by w Twoim soku było więcej warzyw, ponieważ posiadają one więcej błonnika i substancji odżywczych niż owoce. Dodatkowo owoce są naładowane ogromną dawką cukru, co prawda naturalnego (fruktoza), ale dla naszego organizmu to taki sam cukier jak z cukierków. Dobrze jest do swojego koktajlu dodać jeden, maksymalnie dwa owoce. Mało osób wie, że do takich soków, można dodawać różne przyprawy. Na przykład chili, kurkumę, cynamon czy imbir. One również posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Jesienią czy w zimie będą nas rozgrzewać, ponieważ mają takie właściwości. Dodatkowo przyspieszają nasz metabolizm i szybciej będziemy spalać nasz tłuszcz.
Zobacz też:
Połączenia, które warto wypróbować
Mimo że na pierwszy rzut oka te połączenia wydają się szalone i niesmaczne, to nie należy dać się zwieść pierwszemu wrażeniu. Połączenia, które warto wypróbować w swoim soku to burak z jabłkiem lub z aronią. Kolejny mix warty spróbowania: marchew, brzoskwinia i malina. Dość jesienne połączenie to dynia, marchew i jabłko. Tych połączeń jest całe mnóstwo. Nie zapomnijcie o szpinaku, kiwi, kapuście i wielu innych warzywach i owocach, które są dostępne w sklepach.
Dlaczego warto robić soki?
Soki są dobre bez względu na porę roku. Szczególnie warto je pić w sezonie jesienno-zimowym. Poprawiają one naszą odporność, dzięki czemu nie będziemy tak często chorować. Dobrze jest pić je całą rodziną, dzięki temu nauczymy swoje dzieci jeść warzywa i owoce, a przez to będą zdrowsze. Możemy taki sok, dać dziecku do szkoły na drugie śniadanie, zamiast batonika. Mówi się o sokach, że są antynowotworowe, ponieważ posiadają wiele antyoksydantów i witamin. Poprawiają także wchłanialność witamin w jelitach, dzięki czemu nasz organizm nie posiada niedoborów. Jeżeli ktoś zmaga się z brakiem energii i ciągłym zmęczeniem to, zamiast kolejnej kawy warto zrobić sobie taki pożywny sok czy koktajl. Pomogą one się go wyzbyć i dodadzą mnóstwa energii. Oczywiście, jeśli taki stan długo się utrzymuje, warto pójść do lekarza. Jeżeli chcesz zrobić sobie detoks warzywno-owocowy, to początku powinieneś wykonać badanie morfologiczne (badanie krwii) i sprawdzić, czy nie posiadasz przeciwwskazań.