Jak upiec biszkopt?

Jak upiec biszkopt?

Pieczenie biszkoptu niektórym sprawia sporo trudności, lecz wystarczy zastosować kilka porad, a stanie się o wiele łatwiejsze. Sprawdź, co zrobić, żeby upiec idealne ciasto biszkoptowe.

Pieczenie biszkoptu – porady

Biszkopt powinno się piec ze składników w temperaturze pokojowej. Warto wyjąć jajka z lodówki na co najmniej kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia lub ogrzać je wcześniej w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Ważne jest dokładne ubicie piany z białek, a następnie stopniowe dodawanie do niej po łyżce cukru i po jednym żółtko. Mąka do biszkopta powinna być dwukrotnie przesiana z proszkiem do pieczenia w celu dokładnego wymieszania obu składników. Masę z jajek i cukru miesza się krótko z mąką za pomocą łyżki lub mikserem na najniższych obrotach. Po upieczeniu biszkopt powinno się energicznie wyrzucić na blat. Stosując każdą z wymienionych zasad, każdy upieczony biszkopt będzie idealny. Gdy nabierze się wprawy w jego pieczeniu, można przygotować ciasto również bez dodatku proszku do pieczenia.

Copywriter

autor