Zalety spożywania mrożonych owoców

Zalety spożywania mrożonych owoców

Mrożone owoce to jedne z najzdrowszych rzeczy, jakie możesz jeść. Mrożone owoce to świetny sposób na urozmaicenie diety przy zachowaniu zdrowych parametrów. Istnieje tak wiele różnych rodzajów mrożonych owoców – na pewno znajdzie się coś, co przypadnie do gustu każdemu w Twojej rodzinie.

Jakie owoce warto kupić w formie mrożonej?

Podczas gdy wiele mrożonych owoców jest dostępnych przez cały rok, istnieją takie, które są dostępne tylko w miesiącach letnich. Chłodniejsza pora roku oznacza mniejszą ilość owoców i mniejsze spożycie witamin. Zimowe owoce różnią się również tym, że zawierają mniej cukru niż owoce letnie, co oznacza, że nie są tak słodkie. Te czynniki sprawiają, że owoce zimowe są świetną opcją, w którą warto zaopatrzyć swoją zamrażarkę. Owoce letnie są w szczytowym okresie jakości, co czyni je idealnym momentem na zakup świeżych owoców. W tych miesiącach truskawki są w szczytowej formie, borówki i jeżyny są najlepsze, a witamina C zimą w pomarańczach staje się znacznie bardziej obfita. Mrożone owoce, które są dostępne przez cały rok to pomarańcze, grejpfruty, banany, truskawki, borówki, jabłka i poziomki.

Badania pokazują korzyści z jedzenia mrożonych owoców

Badanie w Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazało, że kiedy mrożone borówki są trawione, uwalniają antocyjany, które są przeciwutleniaczami o właściwościach przeciwzapalnych i wykazały działanie przeciwstarzeniowe. Mrożone borówki od dawna były stosowane jako środek na infekcje dróg moczowych, ponieważ ich wysoka zawartość witaminy C jest świetnym antybiotykiem. Badanie w The Journal of Medicinal Food przegląda korzyści z suplementacji borówek u starszych dorosłych. W badaniu stwierdzono, że borówki mają właściwości antyoksydacyjne, które mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu chorób degeneracyjnych związanych z wiekiem, takich jak rak, choroby serca i zaburzenia neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.

5 korzyści zdrowotnych z mrożonych owoców

– Niska kaloryczność – Jedna filiżanka pokrojonych truskawek zawiera tylko 44 kalorie. Filiżanka borówek ma tylko 104 kalorie. – Bogate w błonnik – Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw jest ważne dla dobrego zdrowia. Są one bogate w błonnik, który pomaga czuć się pełnym i poprawia wypróżnienia. – Bogate w witaminy – Przeciwutleniacze, takie jak witamina C w pomarańczach, witamina E w truskawkach, folian w borówkach i minerały, takie jak potas w bananach, są ważne dla dobrego zdrowia. – Bogate w minerały – Potas w bananach, żelazo w winogronach i goździkach oraz wapń w truskawkach są ważne dla dobrego zdrowia. – Bogate w minerały – Potas w bananach, Żelazo w winogronach i goździkach oraz wapń w truskawkach są ważne dla dobrego zdrowia.

Postaw na zdrowie

– Wybieraj owoce, które są świeże i dojrzałe. Kupując świeże owoce, szukaj żółtego wyglądu i kilku siniaków. – Kupuj w sezonie. Owoce w sezonie mają mnóstwo składników odżywczych, ponieważ nie były transportowane przez cały kraj i nie były narażone na działanie pestycydów i innych chemikaliów. – Kupuj zgodnie z datą przydatności do spożycia. Jest to najlepszy sposób, aby upewnić się, że owoce są nadal odżywcze i jadalne. – Wybierz odmianę, która ma niską zawartość cukru. Są one świetne dla osób obserwujących spożycie cukru i dla tych, którzy chcą schudnąć. – Mrożone jagody są jednymi z najlepszych opcji dla osób, które próbują zwiększyć spożycie białka. – Mrożone winogrona mają przeciwutleniacze i błonnik, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. – Mrożone truskawki są bogate w witaminę C, potas i inne minerały, które mogą pomóc w poprawie zdrowia.

Jak wybrać najlepszej jakości mrożone owoce

Upewnij się, że owoc ma solidną, nieuszkodzoną skórkę i że nie ma śladów pęknięć. – Kolor owoców powinien mieć żywy odcień, a nie matowy lub wyblakły. – Zapach owocu powinien być świeży i pociągający. – Owoc powinien być ciężki w dłoni i nie mieć żadnych oznak bycia gumowym lub plastikowym. – Najlepszej jakości mrożone owoce będą miały „jędrność” lub „grubość”. Oznacza to, że nie zostały rozmrożone i ponownie zamrożone.

– Mrożone owoce świetnie nadają się do porannych smoothies lub jako przekąska między posiłkami. – Można z nich robić desery lub podawać z kawą lub herbatą jako orzeźwiający deser. – Można je dodać do owsianki, jogurtu lub podać na śniadanie jako pożywną, niskokaloryczną opcję. – Może być stosowany do urozmaicenia menu obiadowego i kolacyjnego lub jako przekąska. – Może być stosowany do dodawania słodyczy do wypieków takich jak ciasteczka, ciasta i babeczki. – Może być stosowany w smoothies jako opcja niskokaloryczna.

Copywriter

autor