Jak wędzić ryby?

Jak wędzić ryby?

Bardzo duża część osób zastanawia się, co jest najważniejsze w sztuce wędzenia ryb oraz jak wędzić ryby? Przede wszystkim należy pamiętać, iż najlepsze ryby do wędzenia to te, które są świeże. Bardzo istotne jest, aby przed wędzeniem usunąć skrzela i oczy oraz wszelkie wnętrzności, gdyż niewykonanie tego może stać się przyczyną szybkiego gnicia mięsa. Następnie ryba powinna zostać umyta, posolona i pozostawiona na około 5 godzin w solance. Warto dodać, iż podczas solenia zaleca się, aby najwięcej soli wetrzeć w grzbiet oraz kręgosłup.

Jak wędzić ryby?

Czy wiesz, że ryby można wędzić zarówno na gorąco, jak i na zimno? Bowiem istnieją dwa sposoby:

  1. podczas wędzenia na gorąco należy zadbać, aby wędzarnia do ryb była odpowiednio przygotowana i rozgrzana do 50 stopni Celsjusza. Jeżeli chodzi o rodzaj opału, wędzarnia powinna być opalana przez około jedną godzinę samym drewnem. Dopiero po upływie tego czasu umieszcza się przygotowane ryby w wędzarni, podczas całego wędzenia należy kontrolować temperaturę, aby była stała . Szybsze suszenie się mięsa możesz uzyskać poprzez odsłonięty wylot dymu, bowiem zamknąć należy go dopiero po upływie około 45 minut. Na samym początku temperatura w wędzarni powinna wahać się w przedziale od 45 do 50 stopni Celsjusza, natomiast po upływie 3 godzin zaleca się podniesienie temperatury do około 90 stopni Celsjusza. Powinieneś wiedzieć, iż taką temperaturę warto utrzymać przez pół godziny, po czym ryby powinny być gotowe;
  2. w przypadku wędzenia na zimno temperatura nie powinna przekroczyć 25 stopni Celsjusza, zaleca się aby dym był rzadki, tego rodzaju wędzenie trwa przeważnie do dwóch dni, pierwszego dnia wędzi się ryby około 12 godzin a drugiego dnia 10 godzin.

Wędzenie ryb a wybór odpowiedniego drewna

Ciekawostką jest fakt, iż każdy rodzaj drewna nadaje inny smak wędzonym rybom, aczkolwiek trzeba pamiętać, iż używa się tylko i wyłącznie drewna z drzew liściastych, bowiem dzięki takiemu zastosowaniu ryby zachowują jak najlepszy smak oraz kolor. Najczęściej stosuje się drewno z takich drzew jak:

  • buk – przyczynia się do nabrania jasnożółtego zabarwienia ryby;
  • dąb – poprzez zastosowanie tego rodzaju drewna, można wyczuć w smaku odrobinę miodu, a mięso ryby zyskuje brązowe zabarwienie;
  • orzech – ryba ma cierpki posmak;
  • klon – ryby zyskują słodki smak i żółty kolor;
  • olcha – jest to jedno z najbardziej uniwersalnych drewien wykorzystywanych do wędzenia ryb, nadaje rybom ciemnożółtą lub brązową barwę;
  • winorośl – dzięki jej wykorzystaniu zyskujesz owocowy smak i zapach.

Należy jednak pamiętać, iż bez względu jaki rodzaj drewna wybierzesz, musi być ono przede wszystkim zdrowe, bez żadnych nalotów, grzybów oraz pleśni!

Copywriter

autor