Jak przygotować sałatkę gyros?

Jak przygotować sałatkę gyros?

Sałatka gyros stanowi obecnie jedną z najpopularniejszych greckich potraw, której historia sięga aż XIX wieku. Zajmuje ona niezaprzeczalne miejsce królowej sałatek warstwowych, odznaczających się mnogością barw oraz bogactwem smaku. Tym, co stanowi dodatkową zaletę poniższego przepisu jest jego wyjątkowa prostota, w której ukryta jest magia całej potrawy. Sprawdzi się ona idealnie na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy też jako jeden z posiłków w ciągu dnia. Jej fundamentalny element stanowi kurczak zanurzony wcześniej w przyprawie gyros oraz idealnie komponujący się sos czosnkowy. Jak przygotować sałatkę gyros, która swoim kunsztem zachwyci wszystkich konsumujących?

Najważniejsze informacje o przygotowywaniu sałatki gyros

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Kaloryczność: 135 kcal w 100 gramach

Składniki sałatki gyros

Sałatka:

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 1 cebula czerwona
  3. 0.5 świeżego ogórka
  4. 3 korniszony
  5. 1 puszka kukurydzy
  6. 1 papryka świeża
  7. 0.5 kapusty pekińskiej
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 2 łyżki oleju do mięsa

Sos do sąłatki gyros:

  1. 2 łyżki majonezu
  2. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 3 łyżki soku z cytryny
  5. łyżka koperku

Przygotowanie sałatki gyros

  1. Mięso kroimy w kostkę, posypując następnie przyprawą Gyros oraz posiekanym czosnkiem. Całość polewamy olejem oraz odstawiamy na godzinę.
  2. Smażymy pokrojonego kurczaka do osiągnięcia złotej barwy. Pozostawiamy do ostygnięcia pod częściowym przykryciem.
  3. Kroimy świeżego ogórka, paprykę i korniszony w kostkę oraz dobrze odsączamy z nadmiaru wody.

Sos:

  1. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku umieszczamy w miseczce razem z majonezem, jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny oraz koperkiem.
  2. Całość dokładnie mieszamy. dodajemy sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku

Warstwy sałatki gyros:

W przygotowanym wcześniej naczyniu odpowiedniej wielkości układamy warstwami składniki:

  1. Usmażone mięso
  2. Cebula czerwona
  3. Ogórek świeży i korniszony
  4. Kukurydza
  5. Sos czosnkowy
  6. Papryka
  7. Kapusta pekińska

Podanie sałatki gyros

Całość sałatki posypać możemy szczypiorkiem bądź ulubionymi ziołami. Do przygotowania potrawy użyć można także papryki o różnych zabarwieniach, w celu urozmaicenia jej zewnętrznego wyglądu.

Sałatka gyros z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom, urozmaicając stół z danymi potrawami. Przyczynia się do tego zarówno strona wizualna, przyciągająca wzrok dzięki zastosowaniu ułożenia warstwowego, jak również walory smakowe stanowiące fundamentalny element w odbiorze całej potrawy. Prostota w przygotowaniu w połączeniu z bogactwem smaków tworzy z sałatki gyros propozycję idealną na wszelkiego rodzaju przyjęcia.

Copywriter

autor