Czy człowiek musi jeść mięso?

Czy człowiek musi jeść mięso?

Od jakiegoś czasu obserwujemy na świecie wzrost popularności diet bezmięsnych, które rozpoczyna się zarówno z przyczyn stosunku do zwierząt, jak i ze względów zdrowotnych bądź też ze względu na przekonania wewnętrzne. Trudno byłoby przekonać osobę jedzącą codziennie mięso, że pozbycie się go z diety nie sprawi, że utraci zdrowie, siłę i odporność, jednakże czasem warto zasugerować zmniejszenie ilości mięsa spożywanego w tygodniu. Człowiek powinien spożywać maksymalnie pół kilograma mięsa tygodniowo, najlepiej drobiowego, w wersji nieprzetworzonej. Czy jednak faktycznie mięso jest nam niezbędne do życia?

Czy mięso to jedyne źródło białka i witaminy B?

Nie. Mięso to najszybsze i najprościej pozyskiwane źródło tych składników, jednakże nie jest ono niezbędne człowiekowi do przeżycia. Wszystkie mikroelementy i potrzebne nam składniki odżywcze można znaleźć w roślinach. Oczywiście odpowiedni bilans przyjmowanych produktów nie jest prosty do osiągnięcia, jednakże da się to zrobić. Wiele warzyw zawiera świetnie przyswajalne białka, które pozwalają na zdrowe funkcjonowanie bez spożywania nawet grama mięsa. Do takich warzyw należy fasola, soja, czy też inne warzywa strączkowe. Jeśli więc będziemy je spożywać każdego dnia, to szybko okaże się, że nasze samopoczucie będzie zdecydowanie lepsze, a posiłki, o dziwo, smaczniejsze i zdecydowanie bardziej zróżnicowane, niż w przypadku ciągłego spożywania mięsa.

W przypadku przejścia na dietę bezmięsną trzeba zwykle odrobinę zwiększyć kaloryczność posiłków, ale nie jest to regułą. Czasami też, szczególnie na początku, polecana jest suplementacja najważniejszych witamin i składników mineralnych, ponieważ ich właściwe dostarczanie bez przyjmowania mięsa może być trudne. Posiłki bezmięsne będą też zdecydowanie większe niż te z zawartością mięsa, ponieważ ich kaloryczność jest znacznie niższa. Warto więc od samego początku zacząć od kilku treściwych posiłków dziennie, ponieważ nie będziemy się w stanie zmieścić na przykład w trzech. Decydując się na życie bez mięsa, powinniśmy zgłosić się do dobrego dietetyka, który przynajmniej na początku będzie w stanie wspomóc nas w tworzeniu codziennego, pełnowartościowego jadłospisu.

Jakie są korzyści z niejedzenia mięsa, a co może pójść nie tak?

W naszym ciele zajdzie wiele zmian, jeśli zdecydujemy się na rezygnację z mięsa. Jak one wyglądają? Przede wszystkim pojawia się utrata wagi, która jest naturalną konsekwencją przejścia na dietę bezmięsną. Mimo że powinniśmy zachować tą samą lub nawet odrobinę większą kaloryczność posiłków, będzie to z samego początku zwyczajnie trudne. Drugą istotną zmianą jest zwiększenie się ilości dobrych bakterii w naszym układzie pokarmowym – jest to udowodnione. Trzecią pozytywną rzeczą jest lepszy wygląd skóry, która stanie się gładsza, a jej niedoskonałości znacznie mniej widoczne.

Wzrośnie również ilość naszej energii, co będziemy w stanie zauważyć już na samym początku dobrze prowadzonej diety. Innymi ważnymi korzyściami są:

  • zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
  • szybsze przyswajanie posiłków,
  • zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.

Podejście do tej diety musi być jednak od samego początku rozsądne i nie może być ona rozpoczynana pochopnie. Jeśli dieta będzie prowadzona nieprawidłowo, może się okazać, że będzie nam brakowało tak ważnych składników, jak:

  • witamina D,
  • witamina B12,
  • jod,
  • żelazo.

Na samym początku może nam brakować energii, a organizm może się czuć pokrzywdzony, jednakże taki etap trwa krótko i jeśli będziemy konsekwentni, szybko o nim zapomnimy.

Jeśli od samego początku nasza dieta będzie bogata w rośliny strączkowe, to nietrudno będzie nam przejść z nią do porządku dziennego. Dietetycy są zgodni, że mięso nie jest człowiekowi niezbędne do życia, a jego spożywanie może być dobre, ale tylko w przypadku przyjmowania niewielkiej ilości mięsa. Codzienne przyjmowanie białka zwierzęcego grozi wystąpieniem dużej ilości chorób, które zwane są cywilizacyjnymi, a niekoniecznie takie są. Warto wsłuchać się w swój organizm i dać sobie szansę na zupełnie nowe życie. Może się okazać, że nasze chroniczne zmęczenie wynika właśnie ze spożywania zbyt dużej ilości mięsa. Jeśli więc chcemy to sprawdzić, na początek po prostu zmniejszmy jego ilość w diecie, żeby potem móc je stopniowo całkowicie wykluczyć, bo warto.

Copywriter

autor